Akvaarion hiilidioksidilannoitus    
       

Ferplast CO2 Energy Professional on helppo ja varma ratkaisu akvaarion hiilidioksidilannoitukseen. Laitteiston mukana tulee 500g CO2 pullo, tarkasti säädettävä paineenalennusventtiili, letkut, kuplalaskuri, takaiskuventtiili ja akvaarioon sijoitettava levitin joka sekoittaa ja liuottaa hiilidioksidia veteen.

Paineenalennusventtiili kierretään kiinni säiliöön (pidä säätöavain valmiina, venttiili on turvallisuussyistä hieman auki ja se on syytä sulkea se ensin ennen tarkempaa säätöä), tämän jälkeen venttiiliä voidaan säätää, kuplalaskurista nähdään hiilidioksidin syöttönopeus. 1 kupla / 2 sekuntia riittää useimpiin altaisiin ja pullo kestää näin monta kuukautta.  Koko ajan päällä oleva levitin sekoittaa hiilidioksidin veteen.

Saatavana myös ajastimeen kytkettävä magneettiventtiili, voit lannoittaa vain päiväaikaan, kun kasvit tarvitsevat lannoitusta!

   

       
Ferplast CO2 Energy Classic on edullinen ratkaisu akvaarion hiilidioksilannoitukseen. Laitteiston mukana tulee akvaarioon sijoitettava levitin, letkut, kuplalaskuri, takaiskuventtiili, käymisastia, hiilidioksidikäymisen ymppiaineet ja reaktiota tasaavat aineet. Käymisastiaan lisätään itse sokeri ja vesi. Laitteisto tuottaa hiilidioksidia n. 40 päivää, jonka jälkeen uusi seos vettä, sokeria ja käymisaineita lisätään astiaan.

 

   

 

 

 

 

 

 


 Oletko nähnyt kuvia akvaarioista, joiden kasvit ovat voimakkaan vihreitä ja eri lajit peittävät altaan pohjasta pintaan? Yhteyttävätkö kasvisi niin voimakkaasti, että ne tuottavat lehtien pinnalle happikuplia?

Maakasvien hiilidioksidin tarpeesta puhutaan harvoin, sillä ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on vakio. Veden alla asia on aivan toisin. Useimpien kasvien optimimäärä liuenneelle hiilidioksidille vedessä on 5-15mg/l. Ilman hiilidioksidilannoitusta akvaariovedessä on useimmiten alle 5mg/l hiilidioksidia. Silloin se on rajoittava tekijä kasvien kasvulle ja valon tai muiden ravinteiden lisääminen saattaa johtaa pikemminkin levien kuin kasvien kasvuun. Jos kirjallisuusviitteissä puolimetrisiksi kasvavat miekkakasvit tuntuvat kasvavan vain kolmasosaan tästä, jos vaikeammat kasvit kuihtuvat tai mätänevät, jos valoa ja muita ravinteita on, mutta kasvit eivät menesty... Syy on useimmiten hiilidioksidin puutteessa!

Hiilidioksidi alentaa akvaarion pH-arvoa hieman. Useimmiten vaikutus on suotuisa ja toivottu, mutta hyvin pehmeän veden akvaarioissa kannattaa testata pH-arvoa hiilidioksidilannoituksen aloituksen jälkeen. Myös hiilidioksidipitoisuuden akvaariossa voi mitata. Tetran vesitestit sivulta löydät lisää tietoa.